Avukat Secimi
- Koca Avukatlık Bürosu
- 18 Mar
- 3 dakikada okunur
Avukat Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hukuki süreçler tüm vatandaşlarımızın malumudur. Bireyler ve kurumların hukuki işlemleri için avukat seçimi oldukça önemli olup doğru bir avukat seçimi başarılı bir sonuca ulaşmada büyük rol oynayacaktır. Avukat arayışında olan kişiler, hukuki danışmanlık alırken belirli kriterlere dikkat etmelidir. Bu yazımızda doğru avukat seçiminde etkin olan kriterlere değindik. Keyifli okumalar...

1. Uzmanlık Alanı
Hukukun geniş bir yelpazesi vardır ve her avukat her konuda uzman olmayabilir.
Bu noktada belirtmek gerekir ki, her avukat her türden davayı yürütebilir, bu konuda bir yasal engel veya koşul bulunmamaktadır. Ancak avukatların genellikle üzerine çalıştığı farklı alanlar bulunmaktadır. Halk arasında ‘’boşanma avukatı, ‘’ceza avukatı’’ ağır ceza avukatı’’,‘’tazminat avukatı’’, ‘’idare avukatı’’ gibi terimlerle bu husus ifade edilmektedir.
Ancak avukatlık mesleğinde, diğer meslek dallarında olduğu gibi bir branşlaşma bulunmamaktadır. Branş seçimi avukatın kendi isteğine bağlıdır. Örnek vermek gerekirse ‘’boşanma avukatı’’ olarak bilinen bir avukat pek tabii olarak ceza davasında savunma da yapabilecektir. Boşanma, ceza hukuku, bilişim suçları, idare hukuku veya ticaret hukuku gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış avukatlar mevcuttur. Ankara'da avukat arayışında olan bireyler bakanlıkların ve kurumların çoğunluğunun bu ilde olması nedeniyle genellikle ‘’idare avukatı’’ adı altında kamu ve idare hukuku alanında özelleşmiş avukatları aramaktadırlar.
2. Deneyim ve Referanslar
Günümüz Türkiye’sinde en önemli unsur referanstır. Nasıl ki bir dişçiye, psikologa veya bir estetik uzmana gitmeden önce çevremize soruyor isek avukat arayışında olan insanlar da öncelikle yakın çevresine sormaktadır. Bu nedenle şahsi kanaatimiz bireysel referansların avukat seçiminde öneminin ilk sırada olduğu yönündedir.
Bununla birlikte talepte bulunan vatandaşın dava konusuyla ilgili sürekli çalışmalar yürüten o alanda deneyimli bir avukat pek tabii olarak uyuşmazlık çözümünde daha etkili olacaktır. Bu nedenle uyuşmazlık/dava konusuna göre alanında deneyimli bir avukat ile çalışmak doğru olandır.
Avukatın sahip olduğu deneyim, daha önce baktığı davalar ve elde ettiği sonuçlar seçim sürecinde kritik bir etkendir. Referanslar ve müvekkil yorumları da avukatın güvenilirliği hakkında fikir verici rol izleyebilir.
3. Hukuki Bilgi ve Yetkinlik
Bir avukatın yalnızca yasaları bilmesi, hukuk fakültesi mezunu olması yeterli değildir, aynı zamanda sürekli güncellenen mevzuat değişikliklerini takip etmesi gerekir. Nitekim hukuk dinamik bir yapı göstermektedir. Kimi kanuni usuller sürekli olarak değişmekte kimi kanunlarda esaslı değişiklikler yapılmaktadır. Bu nedenle avukat seçiminde günceli sürekli takip eden bir avukatın önemi büyüktür.
4. İletişim Becerileri ve Güvenilirlik
Avukat-müvekkil ilişkisi karşılıklı güven ve şeffaflık üzerine kuruludur. Davayla ilgili detayları açıkça anlatabilen, müvekkilini düzenli olarak bilgilendiren ve etkili iletişim kurabilen bir avukat seçmek önemlidir. Ancak burada önem arz eden husus vatandaşın avukata nasıl yaklaştığıdır. Avukat bir konuyu detaylıca açıklamış ve karşı taraf bunu anlamış ise defaatle aynı konuyla ilgili cevabı değişmeyen sorular sormak avukatı da yoracaktır.
5. Ücretlendirme Politikası
Avukatlık ücretleri, davanın türüne ve sürecin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Ankara'da avukat seçerken, Ankara Barosu Avukat-Müvekkil arası ücret tarifesi dikkate alınmalıdır. Bununla birlikte AAÜT denen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin altında iş alan avukatlar ile çalışılmamalıdır. Nitekim kanuni sınırın altında, kanuna aykırı iş ve işlemler ile etkin bir hukuki süreç yönetimi yapılması mümkün değildir.
6. Hukuk Bürosunun Konumu ve Erişilebilirliği
Ankara'da avukat seçerken, avukatın bulunduğu konumun ve ulaşım kolaylığının da göz önünde bulundurulması gerekir. Hukuk bürosunun merkezi bir konumda olması, avukatla yüz yüze görüşmeleri daha pratik hâle getirecektir.
Ancak her zaman yüzyüze görüşebilmek mümkün olmayabilir. Nitekim kimi zaman Ankara ilinde görülen bir dava için ülkenin çeşitli yerlerinden müvekkiller ile çalışmak gerekebilir. Bu durumda avukatın teknolojinin imkanlarıyla görüntülü veya sesli toplantılar ayarlaması, erişilebilir olmasında fayda vardır.
Sonuç:
‘’Doğru Avukat’’ işini önceleyen, iletişimi kuvvetli, nitelikli hukuki bilgiye sahip olan avukattır. ‘’En iyi avukat’’ gibi bir kavram maalesef toplum tarafından yanlış anlaşılmaktadır. ‘’En başarılı avukat’’, Hukukun üstünlüğünü benimsemiş, ahlaklı, disipli çalışan avukattır.
Doğru avukat seçimi, hukuki süreçlerde başarılı sonuçlar alabilmek için büyük öneme sahiptir. Ankara'da avukat arayışında olan bireyler ve kurumlar, uzmanlık, deneyim, iletişim, güvenilirlik ve ücretlendirme gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kendileri için en uygun avukatı seçmelidir.
Yorumlar